Tidigare möten

 

Nedan presenteras de möten som LTS hittills arrangerat under 2022 och framåt

Som inloggad medlem kan ta del av dokument och inspelningar från dessa möten via nedanstående länk: Inspelade möten.

 

2024:

15/2 Interaktiv laboration med ett elektroniskt multiverktyg för ljudåtergivning

LTS egen kassör, Peter Torngren, berättade om audiovärldens armékniv från Schweiz: en DSP! I laborationen fick vi ”livetitta" på en installation av drivrutin och applikation i Windows 11.
Dessutom:
  • Genomgång och diskussion om funktioner och användning.
  • Stödapplikation för mätningar är REW, som vi också kommer att titta lite på.
  • Möjlighet till lyssningstest på olika inställningar av amplitud, tid, fas,  delningsfrekvens och karakteristik.
Ett intressant och mycket uppskattat möte.

 

17/1  Statens Musikverk gästar LTS

LTS hade bjudit in ljudteknikern Mats Lundell och enhetschef Wictor Johansson från Statens Musikverk som berättade om det viktigt och omfattande digitaliseringsarbete av vårt kulturella arv från en svunnen tid, då journalister reste runt med magnetband och Nagra-bandspelare. Detta arbete har pågått i mer än 10 år och fortskrider alltjämt. Under mötet spelades det upp ljudexempel och diskuterades tekniska förhållningssätt till digitalisering av analoga medier.

Länk till Musikverket och Svenskt visarkiv hittar du här.

 

2023:

12/12 Barbershopkvartetten Lemon Squeezy gästade LTS

 

Svenska Lemon Squeezy rankas som en av världens främsta barbershopkvartetter med en lång rad internationella framgångar från turnéer runt om i världen. De har även gjort ett antal CD-produktioner, varav den senaste på Studio Blue.

 

Första halvan av mötet ägnade Claes Wettebrandt åt en grundlig redogörelse av använd mikrofonteknik. Efter pausen blev det livekonsert med kvartetten.

 

Dessutom blev detta även ett skivsläppsmöte eftersom Studio Blue-produktionen fanns framtagen på CD och till försäljning.

 

 

16/11 Uppspelningsmöte och basar

Trevlig kväll, där LTS-medlemmarna fick chans att lyssna på medhavd musik samt umgås och utbyta erfarenheter. Efter kafferasten blev det traditionsenlig basar som innehöll CD av olika genrer, liksom hifi-apparater och annan ljudteknisk utrustning.

 

18/10 Tillblivelsen av Carlsson OA-61

En kväll med Ingvar Öhman och Andreas Lindén från Hifi Kit & Linden Audio

Dessa båda herrar berättade i detalj om tillblivelsen av Carlsson OA-61 samt dess historik och anor från 80-talaren OA-51 som konstruktionen bygger på och ersätter. Det blev en fin nostalgitripp till minne av Stig Carlsson.

Ingvar bidrog med teori, varvat med anekdoter, om de olika Carlsson-konstruktionerna och visade även sitt effektsteg INO bpa80V-2-2.

 

19/9 Seminarium om inspelningsteknik för välljudande inspelningar

Ljudtekniska Sällskapets ordförande Claes Wettebrandt gav ett seminarium om inspelningsteknik för välljudande inspelningar. Om det ska låta bra om våra hifi-anläggningar måste inspelningarna vi lyssnar till ha rimligt hög ljudkvalitet vilket onödigt många saknar. För att råda bot på det behövs kombinationen av kunskap, erfarenhet, musikaliskt och ljudmässigt gehör, ljudteknisk utrustning med höga prestanda och psykoakustiskt förankrad inspelningsmetodik, vilket Claes redogjorde för. 

 

11/5 VAX Records grundare höll fördrag om sin kulturgärning

Lars Zackrisson från VAX Records höll fördrag om sin kulturgärning med återutgivning av äldre inspelningar och bokutgivning. Lars berättade bland annat om Alice Babs arkiv där han gjort ett aktningsvärt jobb med sin Babs-arkeologi, om Bengt Hallberg-biografin samt om det nu pågående arbetet om Jules Sylvain.

Lars hade även CD och böcker till försäljning.

 

13/4 Holographic Audio gästar LTS

Lars Karlsson från Holographic Audio berättade om och visade sina produkter.

Lars pratade om;

  • 100 sätt att förstöra ljudet på sin väg genom HiFi-apparater.
  • Hur gör vi; 3D CAD, lasermärkning, 3D-printning, CNC-fräs, kretskortslayout med 3D-visualisering (live) och verifiering med audio analysator (live).
  • Befintligt sortiment och sneak peek kommande produkter.

Lars visade även hur det går till att designa kretskort samt hur produktutvecklingsprocessen och sluttesterna av Holographic Audios produkter går till.

 

11/3 LTS årsmöte

 

9/2 Hur man bygger och renoverar nyckelharpor

Vid detta möte fick vi stifta bekantskap med nyckelharpan — ett ovanligt och vackert kulturarv från förr.

Gästföreläsare var Kenneth Selen som både bygger och renoverar nyckelharpor. Hans specialitet är att göra gamla nyckelharpor spelbara utan att inverka på tidigare byggares unika hantverk.

Kenneth berättade om material och teknik vid renoveringsarbetet. Vi fick också avnjuta några alster samt själv klämma och känna på en nyckelharpa, och även ingående undersöka dess klaffmekanik.

 

10/1 Primare gästar LTS

Ljudtekniska Sällskapet gästades av Terry från PRIMARE. Med fokus på: "Musik från internet, hur går det till? Hur bra är det?" visade han några av företagets produkter, för demo.
Det blev information och diskussioner om strömning och hur man kopplar det till en hifi-anläggning. Terry berättade också om olika teknik-vägval som man gjort i sitt utbud av produkter.

 

2022:

8/12 Uppspelningsmöte och basar

Ljudtekniska Sällskapets hade sin traditionsenliga julbasar som i år kompletterades med musikspelning från de som inspireras av det. Utrustning och skivor bytte ägare, fika och glögg med tilltugg samt trevlig samvaro gjorde att två timmar gick fort.

 

17/11 Svensk revyhistoria från förra seklet

LTS hade celebert besök på detta medlemsmöte. Estradören Mattias Enn underhöll oss med att berätta om svensk revyhistoria under förra seklet. Han sjöng även kupletter och lyckades även få med publiken på allsång. Mötet avslutades med diskussion om mikrofonteknik, ur artistens perspektiv; mikrofontyp, avstånd till munnen osv. Mattias redogjorde även för artikulationens ädla konst, som numera verkar vara glömd.

 

20/10 Inspelningsteknik och musikproduktion med hifi-fokus

Ljudtekniska Sällskapets ordförande, Claes Wettebrandt, gav ett seminarium om inspelningsteknik och musikproduktion med övergripande hifi-fokus. Utgångspunkten var frågor från våra medlemmar liksom förekommande uppfattningar och vanföreställningar i musikbranschen. Utöver att ha kul var målsättningen att tydliggöra varför det låter som det låter när vi lyssnar på musikinspelningar i våra hifi-anläggningar och andra apparater. Claes kom också in på hur musiken som konstart har påverkats och påverkas av ljudtekniken. 

 

22/9 Orglar och digital emulering av dem

Den här gången handlade det om orglar och digital emulering av dem.
Thomas Edler var föredragshållare. Vi hade hoppats att Thomas även skulle spela lite, men tyvärr har han skadat ryggen, så vi fick nöja oss med lite teori i ämnet.

 

4/5 Faslinjäritet i högtalare

Vår flitige gästföreläsare Ingvar Öhman berättade denna gång om faslinjäritet i högtalare och dess relevans.

 

13/4 Digital teknik vid strömning/överföring

Vår gästföreläsare denna gång var Gunnar Karlberg, som pratade om digital teknik i ljudsammanhang: strömning/överföring.

 

12/3 LTS årsmöte

 

10/2 Publikens frågor till Ingvar Öhman

En fortsättning på ”Publikens frågor till Ingvar Öhman”. Detta eftersom frågorna inte ville ta slut vid mötet i november, förra året.