Senaste numret av MoLt

Ledaren

Äntligen vinter! Nu är lyssningstiden här och mörkret ute minskar störningen av infallande ljus i vardagsrummet som jag har som lyssningsrum. Det blir lite mysigare under vinterns mörker med levande ljus och snön som dämpar ljudet ifrån Huddingevägen utanför, till skillnad från senhöstens kala träd som släpper igenom allt störande vägbrus mellan grenarna och sedan in igenom ventilen, rakt in i höger öra på lyssningsplats. Brasan på TVn är dock ett klent substitut till en riktig sprakande eldstad att värma fötterna vid och slutstegen står för långt bort för att kunna vara fotvärmare. Många äro audiofilens mödor. Bäst att ta en äggtoddy till och kanske en bit av nougaten, som traditionsenligt köpts hem till jul och skurits i lagom stora munsbitar, för att hålla humöret på topp till den eviga julmusik som i december strömmar ur alla ljudapparater.

 

Om ni inte orkar mer julmusik så prova Martin Fröst. För er som inte känner till Martin Fröst så omskrivs han i detta nummer.

 

Några uppgraderingar har jag inte hunnit med denna höst, men det har blivit en del lyssning hos andra. Take5-mässan till exempel var ett event som omskrivs i detta nummer som även jag lyckades besöka. På Take5 gillade jag lite extra ett par elektrostathörlurar som fanns på övre våningen. Jag är klart svag för hur jag upplever elektrostater och magnetostater också för den delen. En kamrat har köpt MBL-högtalare som han är mycket nöjd med. Han vill ha presentationen av ljudet som de högtalarna ger. Jag är inte riktigt lagd åt det hållet även om jag uppskattar att lyssna där. Men jag är glad att han hittat sitt ljudideal. Just hur vi önskar klang och ljudbild olika, eller är känsliga för olika saker inom ljudåtergivning tycker jag är intressant. Jag undrar om det finns forskning på det och vad det är som gör att vissa vill ha presentationen annorlunda än vad andra vill ha?

 

Claes artikel ”Hifi-perspektiv på Hifi” i detta nummer belyser detta ämne från perspektivet återgivning och akustisk referens vid avlyssning av inspelad musik. Det är för en Hifi-intresserad, väl använd tid att läsa igenom den artikeln anser jag, så håll till godo.

 

En annan viktig artikel i detta nummer är skriven av Ingvar. Det är dessvärre så att en kändis inom Svensk Hifi gått ur tiden, det är rörförstärkarkonstruktören Erik ”Perka” Andersson som lämnat oss. Tack för dina skrivna ord här i MoLt Ingvar.

 

På senare år tycker jag att prestigen inom hifi och dess konnässörer ändrats och nu är inriktad mer familjär och hjälpande bland inte bara oss audiointresserade utan även mellan återförsäljarna. Man hjälper varandra även om kabeldiskussioner och pajkastning finns kvar på sina ställen, men generellt verkar tonen i olika forum vara trevlig. Jag tror och hoppas att det är för att kunskapen höjts och det därför finns mindre att debattera om.

 

Tidningen blir inte gjord av sig själv och är inte bättre än de bidrag som kommer in. Skicka in ditt bidrag till: redaktion@lts.a.se. Manusstopp för nummer 1 2024 är den 20 februari.

 

För att få iväg detta nummer så får jag nu sluta skriva och tänker istället placera mig i den där urgröpningen mitt i soffan bredvid den lilla julgodisättande 7-åriga prinsessan, som trots att det är jul bara vill höra ”Robot låten” vilket är Planet Dada Flamboyent från Yellos skiva The Eye. Julpyntet är klart, granen är klädd, klappar är inköpta, julmaten är förberred, till och med tomtedräkten ligger redo i garderoben. Nu är det verkligen dags för jul. Medan ni sjunker ned i fåtöljen med en rykande färsk Molt så tar jag en bit nougat och en toddy till och önskar er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

 

Rick Conradsson