Senaste numret av MoLt

Det våras i HiFi-världen

 

Nytt år och nya upplevelser väntar. Årsmöte och HEM-mässan i Stockholm är avklarade och nästa anhalt är München i vår och Warszawa i höst hoppas jag. HEM-mässan drog 1300 besökare så hifi-intresset finns än i vårt avlånga land. Flera LTS medlemsmöten är planerade, bland annat minst ett från högtalarkursen som Ingvar Öhman höll under 2023.

 

Jag fick frågan om varför jag vill bidra till LTS och vad jag vill med mitt medlemskap. Jag har igenom åren fått så mycket information och kunskap genom LTS, och att ge tillbaka känns helt rätt. Vad jag vill är att fortsätta lära mig och informera mig om audioteknik och saker som händer i branschen. En av de för mig lättaste vägarna att få relevant och korrekt informationen har varit genom MoLt, Ingvar Öhman och Ljudtekniska sällskapets styrelse. Jag tror att det stämmer bra in på varför den genomsnittliga LTS-medlemmen också är med i föreningen. Vad vill du se för utveckling av LTS framöver och hur vill du bidra till det? Det vore jätteintressant att höra vad ni medlemmar tycker och vill ha. Skriv in till oss och berätta vad ni vill läsa om, så vi kan ge er mer av vad ni vill ha.

 

Det är inte alltid lätt att hitta relevanta saker att skriva om eller testa, så om du har en känning i ett företag, en apparat, fråga eller tips så tveka inte att förmedla kontakt eller fråga. Det är ju vi medlemmar som gör föreningen levande.

 

Streaming har blivit det totalt dominerande formatet för musikdistribution och det uppmärksammas i detta nummer. Vad som inte finns lätt tillgängligt via streaming är förstautgåvornas ljudkvalitet, vilket är anledningen till att jag inte tagit steget och streamar. Alltför ofta erbjuds den senaste extra komprimerade, remastrade utgåvan via streamingtjänsterna. Mer om det skriver Claes Wettebrandt om i detta nummer.

 

Jag måste skicka ett tack till Audio Nord som anordnade HEM-mässan i år. I samma andetag ska ett tack även riktas till Marcus på Perfect Sense som erbjöd hjälp vid förfrågan under mässan. Det bästa som jag sett på länge, kanske under hela min tid som ljudintresserad, var Ladies Night på mässan. Vilket fantastiskt bra initiativ av Madeleine på Audio nord, som också besöktes av just kvinnor. Vi har lyckligtvis även en artikel i tidningen om Ladies Night på mässan skriven av Kate Sevón som råkar vara just en kvinna som besökte mässan. Tack för ditt bidrag Kate.

 

Fortsättningen på herre på täppan bland mina hifi-kamrater är att en DAC från Weiss Engineering är inköpt till MBL/INO rummet. För att inte hamna på efterkälke så har jag spetsat till det med balanserad signalöverföring från min RME DAC till Bryston 4B och NAD218 slutstegen. Det sänkte lite brum och brus och nu låter det inte Bomp! vid av och påslag. Mest skillnad gjorde det nog för sömnen. Nu vet jag ärligt talat inte vad jag ska göra för att få det bättre i detta rum. Förslag mottages tacksamt.

 

Medan jag väntar på stormen av förbättringsförslag ska jag försöka uppfostra Emelie till att lyssna lite mer på vad jag tycker är kvalitetsmusik. David Gilmore från Pink Floyd har gett ut en In Concert DVD med bland annat en av mina favoritlåtar Je Crois Entendre Encore, från Georges Bizets opera Pärlfiskarna. Den får förgylla denna kalla marsafton, d.v.s. om jag kommer åt att ändra från Masha och Björnen till musik.

 

Trevlig läsning önskar Rick och Emelie!